woensdag 15 oktober 2014

Vegetarische Lasagna

Voor vegetariërs (zoals ikzelf) is dit recept een èchte must in je receptenboek. Beste nieuws van de dag: het is zelfs nog 10 keer lekkerder dan een lasagna met vlees! Wat zeg ik? 1000 keer lekkerder! Ik heb 't vorige week voor het eerst gegeten en het staat nu, na mijn beroemde Pasta alla Trapanese (die ga ik ook op m'n blog zetten ;D), in mijn top 2 lievelingsgerechten voor avondeten. Echte aanrader dus om te gaan maken.




Ingrediënten (voor 6 personen):
Basis:
- 12 vellen verse lasagna
- 400 gram ricotta
- 50 gram parmezaanse kaas

Bechamel saus:
- 50 gram boter
- grote eetlepel bloem
- halve liter melk
- beetje zout en peper

Pompoen laag:
- 1 kleine biologische pompoen
- 1 theelepel koriander
- 1 theelepel chilipoeder
- scheut olijfolie

Vegetarische saus:
- 3 aubergines
- 20 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
- 1 grote rode ui
- 2 wortels
- 2 selderij stokken
- 2 rozemarijn takjes
- 150 ml Chardonnay of Viognier
- 2x 400 gram blikken tomatenblokjes
- 4 knoflooktenen
- 4 theelepels balsamico

Spinazie laag:
- 8 oregano takjes
- 800 gram verse of ingevroren spinazie


Bereidingswijze:
Duur: 3 uur

1. Verhit de oven voor op 190℃.

2. Schil de pompoen en snijd hem in halve maantjes van ongeveer 2 cm dik. Leg deze punten op een ovenplaat na ze besprenkeld te hebben met de koriander, chilipoeder, olijfolie en een beetje peper en zout.

3. Snijd de aubergines in plakken van 2 cm dik, bestrijk elke kant met olie en besprenkel deze met zout en peper. Bak de pompoen en de aubergines 50 minuten. Bak de aubergines apart (andere bakplaat of op de andere kant van dezelfde bakplaat).

4. Voor de vegetarische saus doe je de gedroogde paddestoelen in een pan met kokend water om ze te rehydrateren (Let op! Als je ze straks afgiet moet je het water bewaren!).

5. Snij de ui, wortels, selderij en rozemarijn en doe ze in een pan met olie. Laat de groenten 15 minuten bakken tot ze zacht zijn en voeg dan de wijn toe. Laat het koken tot de wijn verdampt is. Voeg de gesneden paddestoelen en de helft van het eekhoorntjesbroodwater toe. Doe ook de tomaten erbij, vul elk blik tot de helft met water, roer de overgebleven tomaat van de randen af en voeg die ook toe. Laat de groenten 5 minuten sudderen en zet dan het gas uit. Als de aubergines klaar zijn, pers de knoflook er dan overheen, sprenkel de balsamico erover en gooi ze in de groentesaus. Laat de saus 10 minuten sudderen terwijl je af en toe roert tot perfectie.

6. Doe een grote non-stick pan op het vuur en doe een scheut olie met de oregano erin. Laat het 1 minuut liggen voor je de spinazie er bij deponeert tot al het water uit de spinazie verdampt is (ongeveer 15 minuten). Maak ondertussen de bechamel saus.

7. Nu is het tijd om te mixen: bestrijk een bakvorm van 15cm x 30cm met olie. Bedek de bodem en de zijkanten met 3 lasagna vellen. Verspreid een kwart van de groenten over de pasta en top die af met spinazie, pompoen en ricotta, strijk nu een vijfde van de bechamel saus erover met een lepel en uiteindelijk een deel van de parmezaan. Doe dit nog drie keer en vouw dan de overgebleven pasta over de bovenkant en maak alle overgebleven gaatjes dicht. Bedek met de laatste resten van de bechamel saus en de parmezaanse kaas de bovenkant.

8. Laat dit nu in de bodem van de oven 45 minuten bakken tot het goudkleurig wordt en begint te bubbelen. Laat 20 minuten rusten en serveer met salade.

Eet smakelijk! Geniet van de prachtige (diervriendlijke) lagen pasta en groenten waar mama zo lang mee bezig is geweest en 3 uur lang in de keuken heeft zitten zwoegen, zweten en zingen.

Geen opmerkingen: