dinsdag 17 februari 2015

Karamel Repen

Je zult het niet geloven maar dit recept is eigelijk bedoelt om mét chocola te maken, maar dat heb ik niét gedaan! :O Opzicht is het wel logisch omdat het zonder chocola 1000 keer lekkerder is. De karamel is zo rijk van smaak dat het zonde zou zijn om chocola toe te voegen. Deze repen zijn zóóó lekker dat je niet kunt stoppen met eten en dat je al wegdroomt alleen bij het idee ervan.





Ingrediënten (voor 12 stuks):
Voor het koekje -
- 120g boter
- 175g bloem
- 60g kristalsuiker

Voor de karamel -
- 175g boter
- 120g golden syrup
- 400ml gecondenseerd melk of koffiemelk (gecondenseerd is wel beter omdat de karamel dan minder vloeibaar wordt maar als je dit niet kunt vinden krijg je met koffiemelk hetzelfde effect alleen is de karamel zachter)


Bereidingswijze:
Duur: 20 minuten

1. Verwarm de oven voor op 180℃ en vet een ondiep, vierkant (23 x 23 cm) bakblik in met boter. Als je geen vierkant bakblik hebt waar de koek makkelijk uit te halen is als ze uit de oven komen kun je hem ook met bakpapier bedekken zodat je de koek aan het papier uit het blik kunt trekken.

2. Kneed de boter, bloem en suiker in keukenmachine of met de hand tot een fijn kruimeldeeg.


3. Doe het deeg in de bakvorm en druk het licht plat tot het hele bakblik glad bedekt is. Laat de koek 20-25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

4. Terwijl de koek in de oven staat verwarm je voor de vulling de boter, suiker, golden syrup en melk in een steelpan op laag vuur tot de suiker is opgelost*.

5. Breng het mengsel aan de kook en laat het, al roerend, 12-15 minuten sudderen (als je gecondenseerde melk gebruikt is het korter, met koffiemelk langer) tot het indikt.


6. Schenk de saus over de koek in het bakblik en laat het hard worden in de koelkast.

7. Als de karamel stevig genoeg is om er repen van te snijden zonder dat het uitloopt haal je de repen uit de koelkast en snijd je er 12 repen van. Yumm!


* Hoe zie je of de suiker is opgelost? Schep met een eetlepel een schepje mengsel uit de pan en kijk of je suiker in de lepel ziet. Als je niks ziet is de suiker goed opgelost.

Geen opmerkingen: