zondag 23 augustus 2015

Caramel Repen

Het hemels zachte van de caramel in combi met het krokante van de zandkoek maakt dit recept een echte must in je persoonlijk receptenboek. Geweldig voor als je even een zoete steun nodig hebt die smelt in je mond en je doet zweven als een engeltje.



Ingrediënten (voor ongeveer 14 stuks):
Voor de koek-
- 120 gram boter
- 175 gram bloem
- 60 gram kristalsuiker

Voor de caramel-
- 175 gram boter
- 120 gram kristalsuiker
- 3 el golden syrup
- 400 ml gecondenseerde melk


Bereidingswijze:
Duur: ± 4 uur (10 minuten + 20-25 minuten baktijd + 6-8 minuten suddertijd en 2-3 uur opstijftijd)

1. Verwarm de oven voor op 180℃ en bedek een (bij voorkeur vierkant of rechthoekig) bakblik met bakpapier.

2. Eerst gaan we het deeg maken. Mix hiervoor de boter, bloem en suiker tot een kruimelig deeg.

3. Schep het deeg in de bakvorm en druk het redelijk stevig aan om een mooie gladde bodem te maken.

4. Bak de zandkoek 20-25 minuten in de oven totdat hij mooi goudkleurig is geworden.

5. Nu de caramellaag. Verwarm een steelpan op laag vuur met daarin de boter, suiker, syrup en melk tot de suiker is opgelost. Dit kun je checken door een eetlepel van de vloeistof op te lepelen. Als je nog suiker in het mengszel ziet is die nog niet opgelost, anders wel.

6. Laat dit mengsel 6-8 minuten sudderen tot het als een echte caramelsaus indikt.

7. Schenk de saus over de zandkoek heen en laat het een paar uur opstijven in de koelkast.

8. Snijdt de plak in ongeveer 14 repen. Serveer rond kamertemperatuur als toetje of bij een kopje koffie of thee!



Geen opmerkingen: